DESCRIEREA PROIECTULUI
TITLUL PROIECTULUI: „Educaţie pentru sustenabilitate: Grădina ca o resursă pedagogică pentru o dezvoltare durabilă”
Titlu prescurtat: Școala din Grădină
BENEFICIAR: Asociaţia Română de Permacultură
Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România
VALOAREA PROIECTULUI: 73.793,84 EURO
LOCUL DE DESFĂŞURARE AL PROIECTULUI: naţional , în 5 oraşe din România
DURATA PROIECTULUI: 12 luni; 15 aprilie 2015 – 14 aprilie 2016
JUSTIFICAREA PROIECTULUI: Invățământul actual aplică prea puține modalități de învățare nonformală prin activități practice în aer liber în domeniul protecției mediului și a dezvoltării durabile. Din experiența Asociației Române de Permacultură acumulată în ultimii ani se observă o mare dorință la nivel național de a introduce practicile de grădinărit în școli.
OBIECTIVUL GENERAL AL PROIECTULUI: Introducerea metodelor de protejare și regenerare a mediului bazate pe principiile permaculturii în școli și centre pentru copiii, prin participarea activă la activități practice a copiilor, cadrelor didactice și a societății civile.
REZULTATELE PROIECTULUI: promovarea grădinăritului ca o resursă pedagogică pentru o dezvoltare durabilă; 285 cadre didactice și elevi implicați în activități de educație de mediu; două manuale ce vizează grădinăritul în școli ca unealtă de protecţie şi regenerare a mediului; o campanie de informare şi promovare a grădinăritului în școli; 100 de persoane participante la workshopuri; 150 de persoane informate asupra rezultatelor proiectului;
GRUPUL ŢINTĂ: Copii, elevi, tineri, cadre didactice, părinți.
Participarea activă a copiilor, cadrelor didactice și a societății civile la acest proiect se concretizează în activități practice de educație ecologică, grădinărit și crearea de noi grădini în curtea şcolii. Aceste grădini ofera copiilor oportunitatea de a interacţiona cu natura dar şi de a învăța curricula școlara întrun mod plăcut și interactiv. Printrun program bazat pe instruire interactivă ei au şansa de a vedea cum se dezvoltă plantele și cum cresc din semințe legume și flori.
Pe parcursul proiectului, asociaţia a organizat sesiuni de informare, cursuri de formare şi ateliere practice de permacultură şi grădinărit în școli și centre pentru copii. De asemenea, a sprijinit școlile în demararea unor proiecte practice de grădini. Elevii școlilor participante în proiect au învăţat să grădinărească, să se bucure împreună de activități în aer liber și de rodul propriilor lor eforturi. Gradinile siau deschis porțile pentru comunitățile locale pentru a împărtăși din experiența și rodul lor. Participanții din cele cinci orașe sau întâlnit întro tabără de vară pentru a face schimb de experiență, făcând o paralelă de la grija noastră pentru grădina de legume și flori, la întreg mediul înconjurător.