• Mâncare pentru pământ

  selectează activitățile după:

   1.  
   2.  
   3.  
   1.  
   2.  
   3.  
   4.  
   5.  
   1.  
   2.  
   3.  
   4.  
   5.  
   6.  
   7.  
   8.  
   9.  
   10.  
   11.  
   1.  
   2.  
   3.  
   4.  
   5.  
   6.  
   7.  
   

  $0

  1 Mâncare pentru pământ
  2 Mâncare pentru pământ3 Mâncare pentru pământ

  frunzele, crenguțele căzute toamna pe pământ sunt o sursă bună de hrană pentru viețuitoarele ce trăiesc sub pământ. Cu ajutorul lor putem crea înapoi pământ/sol cu care se vor hrăni plantele din viitoarea noastră grădină de legume și flori.
  Copii vor învăța că tot ce e viu se degradează și se încorporează din nou în pământ, hrănindu-l. Și că natura are un ciclu al ei, plantele, animalele, copacii – mor, se descompun și reintră din nou în sol. Bacteriile si ciuperciile, acele mici organisme pe care nu le putem vedea cu ochiul liber sunt cei care mănâncă plantele, animalele, frunzele după ce acestea mor/cad pe pământ.
  Le putem arăta copiilor frunze in diferite etape de descompunere. Și putem să desfășurăm cu ei această activitate toamna sau iarna după ce se topește zăpada. (atunci se vor murdări mai mult).

  Durata

  30 – 45 minute/ 1 oră.

  Avem nevoie de

  • Mănuși pentru lucru în grădină ● greble pentru copii sau mături mici ● găletușe, coșulețe, pungi ● etichete sau bucăți de material pentru împărțirea pe echipe.

  Materii conexe

  biologie, chimie, științele naturii, ed. ecologică

  Elemente naturale

  sol, frunze

  Dificultate

  mediu

  Sezon

  toamna

  Etape

  • Alegem un loc lângă gard sau mai ferit unde vom intenționa să lăsăm grămada de frunze și crengi pe care copii le vor strânge și unde le vom lăsa să se descompună (împreună și cu alte materiale organice – vezi Ghid compost http://www.scoaladingradina.ro Resurse).
  • Împărțim copiii pe echipe (4 sau 6 echipe, numar par), fiecărui grup de 2 echipe îi atribuim o zonă. Una din cele două echipe va strange frunzele și crenguțele, iar cealaltă echipa le încarca în găletușe și le va duce la locul unde va fi marea grămadă. Echipe: Strângătorii și Transportatorii.
  • Le explicam ce au de făcut și cum să dea cu grebla, unde trebuie duse materialele etc., cât de important este ca fiecare echipă să fie implicată.
  • Dăm startul strânsului de frunze și crenguțe, iar la sfârșit facem o mare horă în jurul grămezii și ne bucurăm de munca noastră.

  Opțional, la sfârșit fiecare copil își alege un număr de 10 frunze care-i plac mai mult pentru a confecționa din ele o coroniță conform pozei alăturate.

 • Upcoming Events

  Nu există evenimente în viitorul apropiat.

 • Top