• Fructele

  selectează activitățile după:

   1.  
   2.  
   3.  
   1.  
   2.  
   3.  
   4.  
   5.  
   1.  
   2.  
   3.  
   4.  
   5.  
   6.  
   7.  
   8.  
   9.  
   10.  
   11.  
   1.  
   2.  
   3.  
   4.  
   5.  
   6.  
   7.  
   

  $0

  1 Fructele
  2 Fructele3 Fructele

  Pentru copii lumea este plină de întrebări și curiozități, iar una dintrele ele poate fi: De unde provin fructele pe care le mâncăm în fiecare zi? Primăvara este un moment potrivit de a începe povestea fructelor. O plimbare prin grădina grădiniței sau în parc cu ocazia căreia le arătăm copiilor mugurii vegetativi (din care cresc frunze și ramuri) și pe cei floriferi ( din care ies flori și apoi fructe), poate fi o experiență foarte interesantă.
  *îi puteți deosebi prin faptul că cei floriferi sunt puțin mai ”grăsuți” decât cei vegetativi. La fiecare specie de pom ei sunt poziționați diferit: fie in vârgul ramurilor, fie la mijloc sau la baza ramurii.
  Ideal este să avem o un pom fructifer în curte (cireș, vișin), pe care îl vom vizita periodic, o dată pe săptămână, să îl observăm și să vedem cum evoluează de-a lungul primăverii și verii, de când înmugurește până se coc fructele. Dacă nu avem pomi fructiferi, acum e momentul să plantăm măcar unul, dar nu renunțăm la activitate, ci o vom aplica cu ocazia plimbării în parc sau vom alege un alt copac din curtea școlii/grădiniței. Și restul copacilor fac fructe, însă nu sunt atât de evidente.
  De ce fac pomii fructe? Ca să se poată înmulți. Mugurii floriferi cresc și se transformă în flori, apoi în fruct, unde se formează semințele, acestea cad pe pământ și după ce fructele putrezesc, unele semințe vor ajunge în pământ și vor încolți primăvara viitoare. Cum ajung în pământ? Prin ploaie puternică, îi calcă animalele (sau chiar oamenii), dar foarte puține semințe ajung în felul acesta să încolțească, să crească și să devină pomi.
  Toți copacii fac fructe, ca să se poată înmulți. Să facem distincția între fructe pe care obișnuim să le mâncăm (se numesc comestibile) și fructe pe care nu le mâncăm, fiind rele la gust, tari, amare, astringente sau otrăvitoare, (necomestibile). Astfel, se îmbogățește și vocabularul copiilor.

  Durata

  10 – 20 min./ vizită de observare.

  Avem nevoie de

  ● creioane colorate; ● foi albe; ● opțional – Planșa – Cum cresc merele?

  Materii conexe

  biologie, științele naturii, ed. ecologică

  Elemente naturale

  frunze, plante, flori

  Dificultate

  mediu

  Sezon

  primăvara, vara, toamna

  Etape

  • În grădină îi întrebăm pe copii dacă știu de unde provin fructele, iar răspunsurile lor creative probabil ne vor uimi, iar printre răspunsuri vor fi și pomii. Pornim de la acest lucru, spunându-le că pomii sunt vii și cresc și le povestim evoluția de la mugur la sămânță.
  • Le aratăm pe diferite crenguțe mugurii din care vor ieși frunze și/sau flori. Mugurii floriferi pot fi recunoscuți ușor : sunt ceva mai rotunjori și un pic mai mari decât cei vegetativi și se află situați pe ramuri de un an, cele mai tinere.
  • Pentru școlari, pentru fiecare ieșire le putem pregăti planșe pe care desenăm 4 -5 crenguțe în funcție de numărul vizitelor în grădină
  • După prima vizită fiecare copil pe planșa lui va desena pe prima crenguță cum sunt mugurii de pe crenguța pe care noi le-am arătat-o ,
  • Iar apoi, după fiecare ieșire in grădină cu scopul de a observa pomul, copiii vor desena ceea ce observă pe crenguță: mugurii, apoi frunze și flori, iar în final fructele,
  • Vara sau toamna când mergem să culegem fructele, ne aducem aminte cu ajutorul planșelor de cât de mici erau mugurii și cât de mari au crescut.
  • Sărbătorim cu un bol mare de fructe, poate unele fiind chiar din pomul cu care ne-am împrietenit. Cu această ocazie putem vorbi despre sănătatea noastră și cât de bune sunt fructele pentru corp, fiind pline de vitamine. În engleză există un proverb care spune “An apple a day keeps the doctor away” - îl ptem învăța împreună cu copiii.
  • NOTĂ: Putem să includem și întrebarea De ce stau copacii drepți? și le povestim despre sistemul rădăcinilor.

 • Upcoming Events

  Nu există evenimente în viitorul apropiat.

 • Top