Warning: Use of undefined constant all - assumed 'all' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/scoaladi/public_html/s/wp-content/themes/owm-theme/includes/functions.php on line 1498

Warning: Use of undefined constant all - assumed 'all' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/scoaladi/public_html/s/wp-content/themes/owm-theme/includes/functions.php on line 1500
 • Cum se trezesc semințele din somn

  selectează activitățile după:

   1.  
   2.  
   3.  
   1.  
   2.  
   3.  
   4.  
   5.  
   1.  
   2.  
   3.  
   4.  
   5.  
   6.  
   7.  
   8.  
   9.  
   10.  
   11.  
   1.  
   2.  
   3.  
   4.  
   5.  
   6.  
   7.  
   

  $0

  20.1
  20.3

  Tema principală este încolțirea semințelor. De ce au nevoie plantele de rădăcini? De ce cresc rădăcinile în jos? Cum arată rădăcinile diferitelor plante? Ce formă au? Cât de mare este rădăcina unui copac?

  Activitate este potrivită lunilor de primăvară înainte de amenajarea grădinii în aer liber. În afară de posibilitatea de a pregăti răsaduri pentru grădina din curte, creșterea plantelor din semințe în recipiente transparente, oferă micuților ocazia de a vedea zilnic cum se trezește din somn o sămânță atunci când are ce-i trebuie: pământ, apă și lumină.

  Acesta este un experiment accesibil prin care le stimulăm copiilor imaginația în ceea ce privește dinamica naturii.

  Durata

  20 - 30 minute

  Avem nevoie de

  borcane transparente de sticlă● pământ de flori sau șervețel alb/vată din bumbac ● semințe de fasole/mazăre/dovleac/castravete.

  Elemente naturale

  plante

  Dificultate

  ușor

  Sezon

  primăvara

  Etape

  • Se formează grupuri de 2- copii la un borcan și în fiecare borcan se vor pune la geminat mai multe semințe. O vom uda și  observa zi de zi cum se trezește sămânța din somn: în ce direcție crește rădăcina, în ce direcție crește tulpina, cum arată rădăcinile, ce se întâmplă cu sămânța, etc.
  • Pregătim mese de lucru și le explicăm copiilor exemplificând cum să pună hârtia în borcan și cum să pună sămânța sau semințele  astfel încât acestea să se vadă ca în imagine. În borcan așezăm șervețele pe exteriorul lui și la mijloc ghemotoace de hârtie ca să țină șervetul în loc. Între șervet și peretele borcanului, pe interior se pun semințele.
  • Așezăm borcanele pe pervazul clasei, la lumină.
  • În zilele următoare punem apă în borcan, iar șervețelul se va uda absorbind apa. Dacă am optat pentru a pune pământ în borcan, udăm încet pe sus.
  • Când planta a crescut destul de mare, o mutăm într-o căsuță mai mare, afară în grădină și avem în continuare grijă de ea.

  De ce cresc rădăcinile în jos?

  Rădăcinile cresc în jos astfel încât să poată explora solul și pentru a maximiza absorbția lor de apă și substanțe ce le asigură creșterea. Pe scurt în pământ găsesc mâncare. Cresc în jos și ca răspuns la forța de gravitație, adică a geotropismului. Pe lângă creșterea în jos, cele mai multe rădăcini de copaci cresc  și spre exterior față de trunchi formând o rețea de rădăcini - care ancorează copacul în pământ.

  Știați că?

  Rădăcina unui copac este la fel de mare ca și coroana acestuia? Deși nu o vedem, este în sol și are multe ramificații, ca și coroana. Altfel, copacul s-ar răsturna. Ea fixează copacul în sol , iar prin extremitățile rădăcinii, copacul se hrănește cu nutrienții din sol.

   

 • Upcoming Events

  Nu există evenimente în viitorul apropiat.

 • Top