ASOCIAȚIA ROMÂNĂ DE PERMACULTURĂ
Asociaţia a fost înfiinţată în 2010 şi reprezintă expresia unei mişcări de tip „grassroots” de promovare a unor soluţii locale de dezvoltare sustenabilă a comunităţilor umane sub denumirea de Cercul de Permacultură şi Remediere Ecologică Cluj. Pentru a reprezenta mai bine obiectivele şi nevoile membrilor săi, cuprinderea natională la care a ajuns, in 2012 organizația şia schimbat denumirea în Asociația Română de Permacultură.
Misiunea Asociației Române de Permacultură este de a promova principiile permaculturii, respectiv grija față de pământ, grija față de comunitate și redistribuirea echitabilă a surplusului. Acțiunile asociației vizează informarea publicului larg asupra principiilor permaculturii; protejarea mediului înconjurator prin dezvoltarea agriculturii sustenabile și regenerative, prin dezvoltarea durabilă a ecosistemelor și comunităților umane; prin promovarea educației specifice permaculturii; prin promovarea amenajării și reamenajării durabile a spațiilor naturale și construite: urbane și rurale și a diverselor peisaje după principiile permaculturii. Asociația își îndeplinește obiectivele prin activități de informare, promovare, cursuri, workshopuri, proiecte practice și în colaborare cu ONGuri din domeniul agriculturii sustenabile și regenerative, a dezvoltării comunitare și a remedierii ecologice.
Proiecte derulate: Acestea au fost finanţate prin contributia membrilor şi voluntarilor din Asociaţia Română de Permacultură, prin donatii si sponsorizari sau prin obținerea de finanțări din granturi.
- Proiectul de introducere a metodelor de protejare și regenerare a mediului bazate pe principiile permaculturii în școli și centre pentru copiii din țară: „Educaţie pentru sustenabilitate: Grădina ca o resursă pedagogică pentru o dezvoltare durabilă” pe scurt “Scoala din Gradina”. Locaţie: National; Durata: aprilie 2015 –aprilie 2016 Beneficiari: circa 785 persoane informate despre grădinărit în școli, 370 persoane implicate în activități de dezvoltare durabilă, 285 de cadre didactice și elevi participanți la activități practice, 6 grădini educaționale în 5 orașe. Proiect finanțat prin granturile SEE 2009 2014 în cadrul Fondului ONG în România.
- Proiectul de protejare şi regenerare a mediului în comunităţile locale urbane: “Creşterea capacităţii Asociaţiei Române de Permacultură de a promova şi susţine protejarea şi regenerarea mediului prin metode inovative şi tehnici participative în comunităţile locale” cofinanţat printrun grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Locaţie: National; Durata: iunie 2013 – iulie 2014; Beneficiari: circa 890 persoane implicate în activități de informare și formare, 8 grădini în 5 orașe.
- Iniţierea primului site românesc dedicat în totalitate permaculturii: Platformă pentru vorbitorii de limbă română cu preocupări în domeniul permaculturii. Promovarea acestui concept în România ww.permacultura.ro; Durata: 01.09.2010 – prezent; Beneficiari: Comunitatea română de permacultură.
- Convergența Naţională de Permacultură; are loc anual în diverse locuri din țară în care persoanele ce practică permacultura se întâlnesc pentru a discuta despre experiențele acumulate sau se suțin cursuri pe domenii adiacente; Locuri: Râşnov, Braşov; Malin, BistritaNasaud; Comandău, Covasna, Baza Ulmu Maramureș, Cluj-Napoca.
- Numeroase prezentări, cursuri, ateliere și acțiuni pe teme de permacultură, protecție și regenerare a mediului și grădinărit la nivel național: “Permacultura – Managmentul holistic al naturii”; “Agricultură Susţinută de Comunitate”; “Întâlnire locală de permacultură Bucureşti “; “Guerrilla and Urban Gardening România – permacultura în comunităţile urbane”; “Comunităţile locale urbane”; “Un curs natural – Grădina de legume”; “Grădini urbane între calcane”; “Grădina de la şcoală Sighetu Marmaţiei “; “Grădinuţa de legume şi flori Workshop ”; “Grădina pe asfalt” ; ș.a.
Related: