• Diversitatea semințelor

    selectează activitățile după:

      1.  
      2.  
      3.  
      1.  
      2.  
      3.  
      4.  
      5.  
      1.  
      2.  
      3.  
      4.  
      5.  
      6.  
      7.  
      8.  
      9.  
      10.  
      11.  
      1.  
      2.  
      3.  
      4.  
      5.  
      6.  
      7.  
     

    $0

    1 Diversitatea semintelor
    2 Diversitatea semintelor -telina3  Diversitatea semintelor

    Semințele sunt părțile plantelor responsabile cu reproducerea acestora și sunt rezultate în urma polenizării florilor. O sămânță tipică este formată din 3 componente: embrion (plăntuța), endosperm (rezerva de nutrienți) și teaca (stratul de protecție). Ele au forme, texturi și mărimi variate. Activitatea pune accentul pe diversitatea acestora și pe importanța lor de-a lungul timpului. Practic oamenii au avut hrană păstrând semințe an de an.

    Durata

    45 minute.

    Avem nevoie de

    ● semințe de flori, legume și verdețuri (boabe de mazăre, fasole și năut), dovlecel, dovleci, floarea soarelui, salată, rucola, creson, morcov, pătrunjel, mărar, busuioc, cimbru, gălbenele, mac, semințe de măr, păr, piersic, nuci, castane, alune; ● caserole sau farfurii în care să le așezăm; ● etichete cu denumirea lor; ● mojar; ● opțional: lupe.

    Materii conexe

    științele naturii, ed. ecologică, geografie, istorie

    Elemente naturale

    plante

    Dificultate

    mediu

    Sezon

    primăvara, toamna

    Etape

    • Ne așezăm în cerc, iar în mijloc vor sta recipientele cu semințe.
    • Ce sunt semințele? Ce rol au? Cum sau unde se formează? (amintim părțile plantei). Cum călătoresc semințele? Cu ajutorul vântului, al insectelor, al păsărilor, al oamenilor. Iar cel mai simplu de a le arăta practic sunt păpădiile.
    • De ce culegem și păstrăm semințele? (despre om, hrană, sănătate, alimentație)
    • Ce fac semințele (despre anotimpuri):
    ★ primăvara încolțesc,
    ★ vara devin plante și fructe, chiar semințe,
    ★ unele plante toamna formează semințe,
    ★ iarna hibernează, unele afară, altele în cămară. De ce? Unele sunt aduse din alte părți ale globului – vezi Tabelul cu regiunea de origine a plantelor din Manual 1.
    • Miros: cu ajutorul mojarului, sau chiar doar frecate în mâini semințele emană mirosul lor aparte. Încercați cu cele de verdețuri cum sunt pătrunjel, mărar, leuștean, tarhon, lavandă, busuioc, cimbru, dar și cu cele de morcov, ceapă, usturoi.
    • Văz: Cu ajutorul lupelor le observăm, le descriem, formele, culorile.
    • Tactil: Care sunt tari, netede, fine, cu perișori,etc.
    • Gust: unele semințe sunt comestibile, altele nu: astfel putem încheia activitatea prin a pune semințele comestibile într-un bol, a le amesteca cu miere și fiecare primește desert.

  • Upcoming Events

    Nu există evenimente în viitorul apropiat.

  • Top